CHICAGO

Čikago treći je grad po veličini (nakon Njujorka i Los Anđelesa) i najveći grad u unutrašnjosti SAD. Nalazi se u državi Ilinois na jugozapadnoj obali jezera Mičigen. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 2.695.598 stanovnika.

Čikago je ukupno četvrti grad po veličini na severnoameričkom kontinentu i sedmi najveći grad u zapadnoj hemisferi. Njegovo šire gradsko (metropolitensko) područje obično se naziva Čikagolend, a obuhvata osam okruga sa oko 10 miliona stanovnika. Kad se ubroje sva prigradska naselja i obližnji velegrad Milvoki, Čikago se može smatrati i središtem megalopolisa.

Čikago ima klimu tipičnu za države američkog Srednjeg Zapada. Nagle promene vremena, velike razlike u dnevnim temperaturama i nepredvidljive padavine glavne su odlike njegovih vremenskih prilika. Čikago ima četiri jasno definisana godišnja doba, iako se dešava da pojedino godišnje doba „zaluta“ u mesec u kom se obično ne pojavljuje. Na primer, u Čikagu je padao sneg u februaru (1942.), i izmereno je 33 °C u martu (1982.), a 8. februara 1900. se čak dogodilo da je dnevna temperatura varirala u rangu od 31 °C.

Čikago je grad iz kog dolaze brojne poznate sportske ekipe iz američkih profesionalnih liga. Najpoznatija je naravno košarkaška ekipa šesterostrukih NBA prvaka Čikago Bulsa, a osim nje Čikago ima i klub američkog fudbala Čikago Bers, hokejaški Čikago Blekhoks, bejzbolske Čikago Kabs i Čikago Vajtsoks, i fudbalski Čikago Fajer.

Čikago ima treći po veličini bruto metropolitanski proizvod u SAD sa oko 532 milijarde dolara prema procenama iz 2010. godine, odmah posle Njujorka i Los Anđelesa, na prvom, odnosno drugom mestu, respektivno. Grad je ocenjen kao grad sa najviše uravnoteženom privredom u Sjedinjenim Državama, a zbog visokog stepena diverzifikacije, Čikago je takođe proglašen četvrtim najvažnijim poslovnim centrom u svetu prema Master Kard Vorlvajd trgovinskom indeksu. Pored toga, Čikago je u svom gradskom području zabeležio najveći broj novih ili proširenih korporativnih objekata u Sjedinjenim Američkim Državama za šest od sedam godina, tačnije od 2001. do 2008. godine. U 2009. godini, Čikago je postavljen na deveto mesto najbogatijih svetskih gradova na listi Ujedinjene Banke Švajcarske.

Постави коментар