SAN FRANCISCO

San Francisco je kulturni, komercijalni i finansijski centar i 4. najveći grad u Kaliforniji nakon Los Angelesa, San Diega i San Josea. Takođe je jedini grad-okrug u ovoj saveznoj državi te obuhvata severni kraj istoimenog poluostrva. Najgušće je naseljeni veći grad (sa brojem stanovnika većim od 200.000 ljudi) u Kaliforniji i drugi grad po gustini naseljenosti u SAD-u, odmah iza New Yorka. San Francisco je četvrti po veličini grad u Kaliforniji. Po broju stanovnika nalazi se na 14. mestu u SAD-u; po proceni iz 2013. imao ih je 837.442.Grad i okolno područje poznati su kao Zalivska oblast San Franciska, koja je deo kombinovanee statističke površine gradova San Josea, San Franciska i Oaklanda s procenjenim brojem od 8,5 miliona stanovnika.

San Francisco osnovan je 29. juna 1776, kad su španski kolonisti sagradili tvrđavu na Golden Gateu i imenovali je po Franji Asiškom.Nakon pronalaska rezervi zlata 1848. te srebra 1859. grad doživljava period ubrzanog širenja i postaje najveći grad na zapadnoj obali u to vreme. Zbog porasta broja stanovništva, grad je 1856. ujedno postao i okrug. Nakon što je u potpunosti bio uništen u zemljotresu i požaru 1906,grad je brzo obnovljen i 9 godina kasnije već je bio domaćin Međunarodne izložbe „Panama-Pacific“. Tokom Drugog svetskog rata služio je kao luka za ukrcavanje vojnika i ostalih službenika koji su upućivani na pacifičko ratište.Niz događaja, poput povratka vojnih lica, masovne imigracije, rasta hipijevske protivkulture, seksualne revolucije i porasta broja mirovnih pokreta zbog umešanosti SAD-a u Vijetnamski rat, kao i ostala dešavanja koja su dovela do „Leta ljubavi“ i pokreta za prava LGBT-osoba, utemeljili su San Francisco kao centar liberalnog aktivizma u SAD-u. U političkom smislu, građani značajno favoriziraju liberalne stranke, poput Demokratske.

San Francisco je popularno turističko odredište poznato po svežim ljetima, magli, strmim brežuljcima, mešavini arhitektonskih stilova i popularnim znamenitostima, poput mosta „Golden Gate“, žičara, ostrva Alcatraza i Kineske četvrti. Takođe je sedište sledećih tehnoloških kompanija: Gap Inc, Pacific Gas and Electric Company, Yelp, Pinterest, Twitter, Uber, Mozilla, Craigslist i mnogih drugih.

sir-francis-drake-hotel-downtown-san-francisco-01a2d1c1

Постави коментар