LAS VEGAS

Las Vegas je najmnogoljudniji grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, sedište okruga Clark i svetski poznato odredište za kocku i kupovinu, a poznat je i po vrhunskim restoranima. Grad, koji sebe naziva svetskom prestonicom zabave, čuven je po broju kazina i svih pratećih stvari. Sve je popularniji i kao odredište za penzionere i za porodični život, a na listi najvećih američkih gradova (po broju stanovnika) nalazi se na 30. mestu sa 583.756 stanovnika (podatak iz 2010), a sa širom okolinom ima ih ukupno 1.951.269 (2010).

Osnovan 1905, Las Vegas je službeno postao grad 1911. S rastom koji je usledio, Las Vegas je krajem veka bio najmnogoljudniji američki grad koji je osnovan u 20. veku (u 19.veku to je bio Chicago). Tolerancija grada prema raznim vrstama i oblicima zabave za odrasle donela mu je nadimak Sin City (Grad greha) i učinila ga popularnim odredištem za filmske i TV-projekte (jedan od primera je krimiserija CSI: Las Vegas, a ima ih još). S druge strane, Las Vegas ima najveći broj crkava po glavi stanovnika od svih većih američkih gradova.

Las Vegas Strip noću

Samo ime Las Vegas često se primjenjuje na tzv. neuključeno zemljište (pravni termin koji označava zemljište koje ne pripada nijednoj opštini i koje ne podleže porezima) koje okružuje grad, naročito na turističko-ugostiteljske objekte na tzv. Las Vegas Stripu i u blizini njega (Strip je 6,4 km dug dio Bulevara Las Vegas koji se većim delom nalazi u neuključenim opštinama Paradise i Winchester, dok se jedan manji deo preklapa s Las Vegasom i neuključenom opštinom Enterprise).

Klima Las Vegasa je suva, pustinjska klima (oznaka BWh po Koppenovoj klasifikaciji), tipična za pustinju Mojave u kojoj se grad nalazi. Grad uživa u sunčanim periodima i ima preko 300 sunčanih dana i preko 3.800 sunčanih sati godišnje, sa 110 mm padavina (Las Vegas ima prosek od 29 kišnih dana u godini, većinom tokom zime, ali nije neobična pojava u bilo koje doba godine).

Постави коментар